Nejlepší odšťavňovač na řapíkatý celer

Šťáva z řapíkatého celeru

Řapíkatý celer a šťáva z něj se v posledních letech těší nevídané slávy. Všechny benefity řapíkatého celeru jistě naleznete všude jinde. My jsem se v tomto článku zaměřili na to, který odšťavňovač vybrat, pokud jde o lisování řapíkatého celeru snadno a rychle.

Abychom vám mohli na otázky naprosto relevantně odpovědět, nakoupili jsme pár kilo celeru a zkusili ho odšťavnit na čtyřech různých přístrojích.

Účinky řapíkatého celeru:

  • výrazně ozdravuje srdce, snižuje krevní tlak a cholesterol a je prevencí mrtvice a infarktu

  • pomáhá při infekci močových cest

  • má protizánětlivý efekt na klouby a odstraňuje z nich kyselinu močovou

  • neutralizuje volné radikály a tím brání rakovině

  • ulevuje od častých migrén

  • poradí si se zavodněním, takže při pití šťávy můžete zhubnout

Když testujeme a porovnáváme odšťavňovače, většinou z toho vzejde jasný vítěz. Ale v případě řapíkatého celeru to tak není. Díky tomu, že má vysoký obsah vody (95 %), dosáhnete dobrých výsledků s většinou odšťavňovačů. Proto abychom určili vítěze v odšťavňování celeru, museli jsme srovnat i další faktory: kvalitu šťávy, cenu přístroje, snadnost obsluhy a čištění.

1. Horizontální šnekový odšťavňovač

Nejjednodušší způsob, jak získat kvalitní celerovou šťávu.

Horizontální šnekové odšťavňovače jsou snadné na obsluhu – lehce pěchujete suroviny do násypky a šnek je postupně drtí. Každý kousek se efektivně a šetrně vylisuje přes nerezové síto. I když horizontální šnekové odšťavňovače nejsou tak levné jako odstředivé, naopak jsou levnější než vertikální. Naší volbou byl model Sana Juicer by Omega EUJ-707.

Výsledky testu

Protože má horizontál dostatečně velký otvor pro odvod drti, není nutné krájet celer na malé kousky. Do plnicí trubice se vkládají celé stonky, a to  jeden po druhém, odšťavňování je proto velmi rychlé. Nám zabralo i s přípravou méně než 2 minuty (1:58). Tento typ odšťavňovače se zároveň nejsnadněji čistí, protože celerová vlákna se nikde nehromadí. Výtěžnost byla nejnižší ze všech testovaných přístrojů. Ze 700 gramů celeru jsme získali 450 ml. Šťáva byla chutná a nebyla vodová. Vzhledem k ceně přístroje, rychlosti obsluhy, kvalitě šťávy a jednoduchosti čištění umisťujeme Sanu 707 na 1. místo, a to i přes nižší výtěžnost.

Klady:

  • snadné sestavování odšťavňovače

  • nejsnadnější obsluha

  • rychlé čištění

  • řapíkatý celer není třeba krájet

  • skvělá kvalita šťávy

Zápory:

  • menší výtěžnost než u ostatních modelů

2. Vertikální šnekový odšťavňovač

Vynikající kvalita šťávy, pro kterou je třeba obětovat trochu času krájením.

Vertikální odšťavňovače všeobecně nejsou na řapíkatý celer ideální, mají totiž malý vývod odpadu. Pokud se celer nenakrájí, dlouhá vlákna celeru velmi brzy ucpou otvor pro odvod drti. Jediný způsob, jak se tomu vyhnout, je nakrájení stonků celeru na malé kousky (max. 2 cm dlouhé). Tato příprava prodlouží celé odšťavňování asi o minutu. 

Pro testování jsme zástupcem této kategorie vybrali Sana Juicer EUJ-828. Má pár vylepšení, o které jsou u odšťavňování celeru užitečné. Hlavním takovým vylepšením je regulace v podobě páčky, její pomocí uzavíráte nebo pootevíráte těsnění, které reguluje tlak na lisované suroviny v odšťavňovací komoře. Obvykle je lepší nechat páčku zavřenou pro lepší výtěžnost surovin. V případě řapíkatého celeru je naopak dobré páčku nechat otevřenou.

Výsledky testu

Vzhledem k možnosti nechat otvor pro odvod drti otevřený se Sana neucpávala. Páčku jsme nechali v pootevřené poloze téměř po celou dobu, a i přesto jsme měli slušnou výtěžnost 510 ml. Čas strávený lisováním však byl nejdelší, i s krájením celeru nám vše zabralo 3:25. Čištění bylo snadné a poměrně rychlé. Tento model Sana má šikovnou násypku s větším postranním otvorem, kam jsme nakrájený celer vhazovali po menších hrstech. Regulací tlaku jsme zase dosáhli toho, že ani z vývodu odpadu nebylo co dolovat. 

Klady:

  • snadné odšťavňování za předpokladu, že celer nakrájíte

  • excelentní kvalita šťávy

  • dobrá výtěžnost

  • docela snadné mytí

Zápory:

  • delší příprava - celer se musí nakrájet na hodně malé kousky

  • malý vývod odpadu je náchylnější k ucpávání

3. Dvouhřídelový odšťavňovač

Nejlepší šťáva i výtěžnost, ale tomu odpovídá i cena.

Dvouhřídelové odšťavňovače mají zpravidla nejvyšší výtěžnost ze všech typů odšťavňovačů. Dvě proti sobě se otáčející kovové hřídele nekompromisně vtahují suroviny mezi sebe, rozmělní je na malé kousky a ty se pak vylisují přes jemné síto. Pro test jsme vybrali jak jinak než Angel Juicer 5500. Angel Juicer je nejdražším dvouhřídelovým odšťavňovačem na trhu. Zároveň je nejoblíbenějším dvouhřídelovým modelem, jaký prodáváme. Stojí jeho výsledky za to? To je to, co jsme chtěli při odšťavňování celeru zjistit.

Výsledky testu

Jak lze očekávat, Angel Juicer měl nejvyšší výtěžnost ze všech, a to 550 ml. Odšťavňování bylo poměrně rychlé, 700 gramů bylo zpracováno celkem za 1:50. Ani tady není třeba celer krájet, stonky opláchněte a vkládejte celé. Šťávy bylo hodně, byla naprosto čistá a jemná ale chuťově se moc nelišila od horizontálního a vertikálního odšťavňovače. Čištění zabralo víc času, protože síto je hodné specifické a je obtížnější dostat se do všech jeho zákoutí. Více práce vyžaduje i čištění hřídelí, kolem kterých se celerová vlákna omotají. Před oplachováním je dobré vlákna ze šneků sundat a vyhodit do koše, zabráníte ucpání dřezu. Když to shrneme, dvouhřídelový odšťavňovač předvedl nejlepší výkon a za tu cenu je určen opravdovým nadšencům odšťavňování.

Klady:

  • celer není třeba krájet

  • nejvyšší výtěžnost

  • mimořádná kvalita šťávy

  • rychlé odšťavňování

  • skoro suchý odpad

Zápory:

  • vysoká cena

  • obtížnější rozebírání po odšťavňování

  • časově nejnáročnější čištění

3. Odstředivý odšťavňovač

Nejrychlejší a nejlevnější způsob odšťavňování celeru. Vodovější šťáva.

Odstředivé odšťavňovače si drží pozici na trhu především svojí nižší cenou a rychlostí obsluhy. I když kvalitnější mohou stát klidně okolo 8 tisíc Kč. Odstředivky jsou při lisování nejrychlejší, protože pracují s vysokými otáčkami (až 10 000/min). To nese určité nevýhody: do šťávy je vháněno větší množství vzduchu, takže rychleji oxiduje. Oxidaci můžete trochu potlačit, pokud společně s ostatními surovinami odšťavníte i citrón nebo limetu – kyselina askorbová oxidaci zpomaluje. Šťáva je vodovější a obsahuje více pěny. Pro test jsme si vybrali prémiový komerční odšťavňovač Sage BJE820. Má velmi jemné sítko, díky kterému dosáhnete skvělých výsledků.

Výsledky testu

Sage BJE820 si vedl velmi dobře. Odstředivka je jasný vítěz v rychlosti, 700 gramů bylo odšťavněno za 55 vteřin. Dokonce i výtěžnost byla super – 510 ml, tím se odstředivka dělí o 2. místo ve výtěžnosti s vertikálním šnekovým odšťavňovačem. Čištění už bylo horší. S odpadem bylo jednoznačně nejvíc práce, protože byl hodně mokrý a nalepený na všech vnitřních stěnách odšťavňovače. Nešlo ho jen tak vysypat do koše, odpad jsme ze stěn museli seškrabovat rukama. Velmi jemné síto vyžadovalo víc práce s kartáčkem. Šťáva byla v porovnání s ostatními výsledky znatelně vodovější, chuťově méně výrazná, a co je zajímavé, byla světlejší. Odstředivku dáváme na poslední místo hlavně kvůli kvalitě šťávy, ale je pravda, že rychlost je bezkonkurenční.

Klady:

  • celer není třeba krájet

  • nižší cena přístroje

  • rychlá práce

  • na sítu neulpívá příliš mnoho drti, a tak jde relativně snadno vyčistit

Zápory:

  • přístroj je hlučný

  • vodová šťáva

  • odpad je mokrý a jeho odstraňování z dílů je poněkud otravné

  • kvůli rychlejší oxidaci je nutné vypít šťávu hned, není vhodné ji skladovat

Závěr

Všechny čtyři typy odšťavňovačů si v našem testu vedly dobře a všechny jsou vhodné pro lisování šťávy z řapíkatého celeru každý den. Největší rozdíly mezi přístroji je hlavně v časech samotného lisování, v obsluze a čištění, a v neposlední řadě může být rozhodující rozdílná výtěžnost. Opomenout nelze ani kvalita a chuť šťávy, kde jednoznačně vedou nízkootáčkové odšťavňovače.

  • I přes nižší výtěžnost považujeme horizontální šnekový odšťavňovač za nejlepší, nejjednodušší a cenově nejrozumnější způsob, jak si udělat dobrou šťávu ze řapíkatého celeru.
     
  • Vertikály sice vylisují více šťávy, ale kvůli nutnosti krájení celeru na malé kousky jsme nemohli jinak, než je dát na 2. místo.
     
  • Dvouhřídelový odšťavňovač předvedl nejlepší výkon, ale myslíme si, že pro běžného uživatele nebudou mírně lepší výsledky dostatečným ospravedlněním vysoké ceny. Proto ho máme na 3. místě.
     
  • Pokud jde o ostředivku, byli jsme příjemně překvapeni jejími výsledky. Důvod, proč je na 4. místě, je v horší kvalitě šťávy a zdlouhavějším čištění, které je znesnadněno hodně mokrým odpadem.

Poznámka: Dalším běžným způsobem, jak získat celerovou šťávu, je rozmixování řapíku v mixéru a přecezení vzniklé drti přes plátýnko. Tuto metodu nedoporučujeme. Nejen, že je to pracné, ale zároveň nedostanete zrovna kvalitní šťávu. Vysoká rychlost mixéru podporuje rychlejší oxidaci, která znehodnocuje vitamíny a má vliv i na konzistenci a chuť.